Seminar Kyohushin Karate

Vanavond een bijzondere training. Senpai Rick Molema (2de dan) van sportschool da Graça (uit Zoetermeer) gaf een seminar in de Japanse stijl Kyohushin Karate. Na de Koreaans opening van de les, volgde de Japanse opening.

Rick legt uit dat het Kyokushin ‘OSU’ een algemene uitdrukking is van respect. ‘OSU’ wordt gebruikt om woorden en zinnen te vervangen, is alles omvattend. Als je elkaar groet, een vraag beantwoordt, als je de trainingzaal of wedstrijdmat betreedt of verlaat, zeg je luid hoorbaar ‘OSU’; dit gaat meestal gepaard met een korte buiging. ‘OSU’ wordt uitgesproken als ‘OESH’ of ‘OOSH’.

De opening van het seminar start met het commando Seiza (knielzit). Je neemt daarbij plaats in knielzithouding (beginnend met de linker knie) met het zitvlak op de hielen en de vuisten op de liezen. De leraar, Sensei of Shihan, zit enkele meters voor de leerlingen. Nadat iedereen in de juiste houdig zit, volgt het commando mokusou (sluit ogen en concentreer). Op dat moment sluit iedereen de ogen voor een korte meditatie als voorbereiding op de les. De ogen blijven gesloten totdat het commando mokusou yame (ogen openen) volgt.
Het commando shinden-ni-rei, de groet (buiging) aan de tempel, waarbij een ieder belooft zich zowel lichamelijk als geestelijk voor de volle 100% in te zetten. Dit wordt gedaan door de vuisten met de knokkels op de grond geplaatst. Daarna draait de Shihan zich om en zit nu recht tegenover de leerlingen, hierop volgt het commando Shihan-ni-rei (buig naar de leraar) Iedereen roet met de knokkels op de grond en laat onder aanmoediging een duidelijk OSU horen. Als laatste commando volgt : otagai-ni-rei ( groet elkaar) waarop iedereen wederom buigt en een duidelijk OSU laat horen. Bij het commando Kiritsu (opstaan) staat iedereen op en groet men elkaar (middels een korte buiging en OSU) en het seminar kan van start.

Rick begint met een warming-up waardoor het lichaam wordt voorbereid. op de les. Na iedere opdracht volgt spontaan het OSU. Na de warming worden we ingewijd in de standen van het Kyohushin, die anders dan in TSD niet achterwaarts leunend, maar juist aanvallend op het voorste been worden uitgevoerd. De stoten zijn hard en direct. De trappen kort en strak. Trappen en stoten op kussens zijn wij gewoon, stoten op het lichaam is een kwestie van gewenning.

Rick sloot het seminar af met een demo van zijn kata die hij liep op het WK in april dit jaar. Een mooi seminar waarin zowel de verschillen als de overeenkomsten van onze martial arts zichtbaar werden. Tang Soo! / OSU!

Geen reacties op "Seminar Kyohushin Karate"