Banden systeem

Waarvoor dient de Tang Soo Do-band of Dee (Ti)?
Oorspronkelijk is de band (Dee) vooral om te zorgen dat de TSD-jas dicht blijft zitten. In het oude China en Japan gebruikte men daarvoor een witte lap stof, die om het middel gebonden werd. Daarnaast vestigt de band de aandacht op de buik (in het Koreaans: Dan Jun; het centrum van energie volgens de Oosterse filosofie), omdat de band op de heup gedragen wordt en de knoop daarbij lichtjes tegen de Dan Jun drukt.

Dit is belangrijk, omdat elke TSD-techniek vanuit de Dan Jun begint. Het is dus goed de aandacht daarop te vestigen. Concentratie op de Dan Jun verbetert de balans, de techniek en kracht.

Naast bovenstaande wordt aan de band ook vaak het ontwikkelingsniveau van de beoefenaar afgelezen.
Deze traditie komt voort uit de gewoonte, de banden niet te wassen. Hoe langer men trainde, hoe vuiler de band. Eerst werd hij geel van het zweet, later groen van beschimmeling, bruin en tenslotte bijna zwart. Hierin vindt het huidige gradueringssysteem met gekleurde banden zijn oorsprong.

Het TSD kent een gradueringssysteem met gekleurde banden. Er zijn negen graden tot de zwarte band, de zogenaamde gup-graden, volgens ben je kandidaat zwarte band (cho dan bo) en  9 zwarte band graden, de zogenaamde dan-graden. De gup-graden tellen af, terwijl de dan-graden optellen.

De traditionele volgorde van de banden is:
10e tot met 1, waarbij 10 de witte band, of wel kandidaat wit/zwart (9de gup) is en de eerste gup rode band met witte streep. De nieuwe cyclus start wederom bij kandidaat zwarte band (cho dan bo).
Na cho dan bo komen de dan-graden; de zwarte banden, van 1e tot en met 9e dan (10e zou volmaakte perfectie zijn, dit bestaat in de Koreaanse traditie niet, je kunt alleen maar naar perfectie streven).

Perfeectie