De vijf codes

De vijf codes van Tang Soo Do zijn eeuwen geleden ontwikkeld door monnik Won Kwan. Deze normen en waarden zijn niet alleen bedoeld als leidraad voor de TSD beoefenaar maar voor iedereen die het aanspreekt:

  1. Trouw aan je land ( Nara E Chung Sung)
  2. Gehoorzaamheid aan je ouders (en ouderen) ( Boo Moo E Hyo Do)
  3. Houd vriendschap in ere ( Boung Woo Yoo Shin)
  4. Niet terugtrekken in het gevecht (maak af, waarmee je begint) ( Im Jun Moo Toi)
  5. Handel in de strijd naar eer en geweten (kies bij gevaar bedachtzaam je handelwijze). (Sal Sang Yoo Taek)

012

Een nadere invulling van de filosofie van deze 5 codes:

  1. Loyaliteit aan de groep (familie, vrienden, collega’s, trainingsmaten, etc.). Kom op tijd naar de training, we rekenen op je.
  2. Gehoorzaamheid gaat over luisteren naar elkaar, discipline en wederzijds respect. Respect is belangrijk voor de veiligheid van zowel jezelf als voor de groepsleden.
  3. Niemand kan alleen functioneren. In harmonie samenleven is elkaar vertrouwen, eerlijk zijn en blijven communiceren (vul niet in voor de ander, maar blijf in dialoog).
  4. De belangrijkste grondregel van ieder doel: maak af waar je aan begint, behoud je enthousiasme, hoe moeilijk het ook is. Jezelf motiveren is anderen motiveren. Bedenk: het mooiste gevecht is het gevecht met jezelf, je kunt alleen maar winnen!
  5. Eerlijkheid en oprechtheid zijn mooie deugden, niet alleen als Tang Soo Do’ka. Houd bij elke actie rekening met elkaar, al is het je tegenstander. Wederzijds respect!

Samenvattend: de filosofie van Tang Soo Do is als een cirkel: om je eigen doelen te behalen bouw je op de trouw, de eerlijkheid, het onderlinge respect, de discipline en de vriendschap van de groep waartoe je behoort. Behaal je de eigen doelen, inspireer je de ander ook zijn doelen te behalen.