Wat is Tang Soo do?

Vooral FUN! De Koreaans variant van Karate. In groepsverband trainen in de Koreaanse Krijgskunst Tang Soo Do (TSD). Waarbij de sportprestatie niet het belangrijkste is, maar het plezier in de training. Fun zorgt voor ontspanning. Ontspannen is een belangrijke eigenschap voor TSD,  dit vergroot je snelheid, reactievermogen en creativiteit.

De training bestaat uit warming-up, het oefenen van verschillende trap-, stoot en zelfverdedigingstechnieken. Hiermee verleg je eigen grenzen en train je weerbaarheid, zelfvertrouwen, respect, discipline, conditie, lenigheid en balans. Daarnaast trainen we met verschillende (oefen-)wapens, zoals: stok, mes, zwaard, wandelstok en touw.

Binnen onze dojang wordt je gelijk opgenomen in de Tang Soo Do familie (in het Koreaans: Chiban). De trainingen zijn naast Fun ook een keiharde work-out: het beste uit jezelf halen, kijken waar je eigen grens ligt. Met als ultieme doel jezelf kunnen verdedigen met een fit lichaam en een snelle geest.

Tang Soo Do is voor iedereen of je nu jong (vanaf 3 jaar) of ouder bent (90+), jongen of meisje, dik of dun, iedereen kan het leren. Nieuwsgierig geworden? Schrijf je dan vandaag nog in voor een gratis proefles.

Waar bestaat een les uit?

Om je een beetje een idee te geven waar de lessen uit bestaan hieronder een nadere toelichting. Iedere les volgt een vast patroon, maar de variaties zijn eindeloos, hierdoor blijven de lessen telkens weer een uitdaging.

Choon Bee Woon Dong (warming-up)

1We beginnen altijd met een openingsceremonie gevolgd door een warming-up. De openingsceremonie is een duidelijke start van de les. Het doel van de warming-up is je voor te bereiden op de (vaak pittige fysieke) training. Dit in allerlei spelvormen, waarbij tevens aandacht voor rek-, kracht- en ademhalingsoefeningen. De ultieme Koreaanse Work-out.

Bahl Cha Ki Choon Bee (drill voor traptechnieken)

Tang Soo Do kenmerkt zich door mooie uitgekiende trappen. Vanuit de verschillend2e basis trappen bouwen we langzaam op naar gesprongen en ingedraaide trappen en geavanceerde effectieve trapcombinaties. Stootkussens worden gebruikt om op een veilige manier kracht en focus van de traptechniek te oefenen.

 

Pahl Put Ki (drill voor stoottechnieken)

3Stootoefeningen vanuit paarderijstand is één van de traditionele methoden om stootkracht te oefenen vanuit armen en heup. Vanuit enkelvoudige stoten bouwen we langzaam op naar intensievere handcombinaties in verschillende ritmes, richtingen, enz.

Ki Cho Woon Dong (basis techniektraining)

5In deze oefening lopen we klassikaal en gelijktijdig door de dojang (oefenzaal) om zo verschillende basis hand- en beentechnieken te perfectioneren. De instructeur telt hierbij in het Koreaans en geeft ondertussen technische tips en correcties. In deze oefening letten we o.a. op juiste standen, ademhaling, houding en een correcte uitvoering van blokkeringen, stoten en trappen. Welke graduatie je ook behaalt, de basis blijft het fundament onder je techniek.

Hyung (stijl- of loopvorm)

4-1Loopvormen zijn de ruggengraat van onze krijgskunst. Ze bestaan uit hand- en traptechnieken en verplaatsingen. In een Hyung leren we een serie technieken uitvoeren volgens een bepaald patroon, met of zonder wapens. Elk loopvorm waarborgt een schat aan informatie over onze krijgskunst. Hoe hoger in rang,  hoe complexer en uitdagender de loopvormen worden. Het is één van de manieren om ons voor te bereiden op het vrij sparren (Ja Yu Dae Ryun).

Il Soo Sik Dae Ryun (1-staps-sparring)

5-11-staps-sparring is een vastgestelde oefening met partner waarbij je een aanvals- of een verdedigersrol hebt. Door 1-staps-sparring leren we afstand inschatten, de juiste timing en focus bij diverse verdedigings- en countertechnieken. In deze oefening kan het voorkomen dat je elkaar vastpakt, veegt of op een andere manier contact maakt, door blok-, stoot- en/of traptechnieken. We zorgen ervoor dat dit geleidelijk wordt opgevoerd zonder elkaar pijn te doen. Andere varianten: 2- of 3-staps-sparring, zittend, liggend en/of met wapens.

Ja Yu Dae Ryun (vrij sparring, non-contact)

7In Tang Soo Do oefenen we non-contact sparring. Sparring is een term die we gebruiken voor het vrije gevecht waarin we in ronden van 2 minuten punten proberen te scoren bij de sparringpartner. Controle over de techniek is hierin van groot belang. De filosofie van non-contact sparring is aanleren van (zelf-)beheersing.  Als je constant contact maakt gedurende Ja Yu Dae Ryun worden je gedachten onrustig. Als je gecontroleerd spart, controleer je ook je gedachten. We slaan of trappen dus niet zomaar ergens op het lichaam van een partner, maar gericht (In het Koreaans ‘Il Gyeok Pil Sal’: ‘Eén techniek stopt de vijand’).

Dat is ook de reden waarom Tang Soo Do nooit een sport is geworden zoals Tae Kwon Do of kickboxen. We geloven dat als je moet toeslaan met je vuist, voet, elleboog of knie, dat je de persoons zwakste plek of raakpunt moet pakken om hem uit te schakelen. Nogmaals, we oefenen op controle, niet op contact. Ja Yu Dae Ryun is ook zeer goed voor de conditie, het stimuleren van een natuurlijke beweging en voor het algemene inzicht in een gevecht om te leren wat wel en niet werkt.

Ho Sin Sul (zelfverdediging)

8We oefenen zelfverdediging tegen één of meerdere aanvallers met of zonder wapen. Veelal bestaan deze oefeningen uit bevrijdingen tegen pakkingen en reacties tegen bedreigingen. Door Ho Sin Sul leer je optimaal gebruik maken van de energie van je tegenstander. We gebruiken hierbij ook gewrichtsmanipulaties en drukpunten. Je hoeft niet per se heel sterk te zijn om Ho Sin Sul te leren. Ho Sin Sul is gebaseerd op vechttechnische principes van Um en Yang (hard tegen zacht). Door Ho Sin Sul training bouw je ook aan zelfvertrouwen.

Kyuck Pa (breektest)

9In eerste instantie zijn breektesten bedoelt om de geleerde technieken te testen op effectiviteit. Het onderdeel breektesten komt voor op elk Gup-graad en Dan-graad examen. De moeilijkheidsgraad valt samen met de dikte, grootte, aantal en het soort materiaal. Breektesten zijn spannend en spectaculair. Het is daarom niet gek dat je dit onderdeel terug ziet op demonstraties en toernooien. Voorbeelden van materiaal dat gebruikt wordt: hout, steen, en ijs. Uiteraard gelden veiligheidsregels om letsel te voorkomen. Het doen van een breektest is meer dan alleen iets kapot slaan. De voorbereiding vereist vastberadenheid en energie en vergt naast pure techniek veel van je mentale kracht (jezelf overwinnen).

Moogi Sul (wapenkunde)

11Enkele direct waarneembare voordelen van wapentraining zijn toename in spierkracht, coördinatie, en reflexen. Deze voordelen zijn direct toepasbaar in je reguliere (ongewapende) training en dagelijks leven. Gedurende je ontwikkeling in de wapentraining krijg je steeds meer feeling voor verschillende wapens. Zowel je linker- als je rechterarm krijgen een steeds betere coördinatie en samenwerking, en je leert het wapen als een verlengstuk te gebruiken van je eigen lichaam. Door de eigenschappen te leren kennen van houten, metalen, korte of lange wapens, leer je de praktische mogelijkheden en defensieve strategieën vertalen naar alledaagse objecten zoals bijv. een kledingstuk (sjaal, riem, etc.), bos sleutels, opgerold tijdschrift, honkbalknuppel, tuingereedschap (hark, bezem, etc.) wandelstok, etc. in een zelfverdedigingsituatie. Dojang Ki Kong biedt een interessante ontwikkeling in de wapenkunde dat direct begint vanaf de witte band, met een volledig op maat gesneden programma.

Het TSD Nederland curriculum:

Test VoorBand kleurMin. LeeftijdTijd na laatste testMinimaal aantal trainings-lessenAantal uren les geven per weekHyung
(loopvormen)
Moo Ki Sug Hyung
(wapen loopvormen)
Il So Sik Dae Ryun
(1 staps hand / voet)
Il So Sik Moo Ki Sug
(Wapen 1 staps)
Ho Sin Sul
(Zelf-verdediging)
Schriftelijk vragen / assay woordenJaarlijkse event vereisten 
9deWit / zwart53 mnd12 Sae Kye Hyung Il Bu 1 – 3 1 – 3 1 t/m 10  
      Kee Cho Hyung Il Bu 1 – 3 1 – 3  
8ste Oranje63 mnd12 Sae Kye Hyung E Bu 1 – 5 1 – 5 1 t/m 20  
      Kee Cho Hyung E Bu 1 – 5 1 – 5  
7deOranje / wit 3 mnd12 Sae Kye Hyung Sam Bu 1 – 5 1 – 5 1 t/m 30  
      Kee Cho Hyung Sam Bu 1 – 5 1 – 5  
6de Groen 3 mnd24 Pyung Ahn Cho Dan 1 – 10 1 – 10 1 t/m 40  
5de Groen/ wit 3 mnd24 Pyung Ahn E danBong Hyung Il Bu1 – 10 1 – 10  1 t/m 50  
4de Bruin 3 mnd24 Pyung Ahn Sam danKi Cho Ssang Bong1 – 15 1 – 15 1 t/m 60  
      Chil Sung E Ro      
3deBruin / Wit 3 mnd24 Pyung Ahn Sa DanBong Hyung Phyung Ahn E dan 1 – 15 1 – 15 1 t/m 70  
2deRood 6 mnd24 Pyung Ahn Oh dan  1 – 20 1 – 20 1 t/m 80  
      Chil Sung Il Ro      
1ste Rood / Wit 6 mnd24 BassaiChi Bong Hung 1 – 20 1 – 20 1 t/m  90  
Cho dan BoDonker blauw 6 mnd241 uur ass.Naihanchi Cho danBong Hyung E bu1 – 25 1 – 25 1 t/m  100 1
       Geon Gon (Ji Pan Gi)                500 
1ste danZwart / 1 streep121 jaar481 uurSip SooBong hung Sam Bu1 – 301 – 10 bong1 – 30 1 t/m 100 2
       Ki Cho Ji Pan Gi  1 – 5 dan gum31-40          1.000 
2de danZwart / 2 strepen142 jaar962 uurNaihanchi E danBong Hung Sah Bu1 – 301 – 20 bong1 – 30          2.0002
       Ki Cho ji Pan Gi Sam Bu 1- 10 dan gum31-50  
       Dan Gum     
       Ki Cho Jam Gum     
3de danZwart / 3 strepen183 jaar1442 uurNaihanchi Sam DanJung Koop Jang Gum Hyung1 – 301 – 30 bong1 – 30          5.0002
      Jin DoJi Pan Ji II 1 – 15 dan gum31-50  
       Toksuri 1 – 10 Ji Pan Ji   
4de danZwart/Rood234 jaar1924 uurRo HaiJang Gum Hyung1 – 301 – 30 bong1 – 30        20.0002
      Kong Sang Koon  1 – 15 dan gum31-50 Opdracht  
      Chil Sung Sah Ro  1 – 10 Ji Pan Ji   
5de danZwart/Rood 1 streep285 jaar2404 uurWang ShuJip Pan Ji1 – 301 – 30 bong1 – 30 Opdracht 2
      Sei Shan  1 – 15 dan gum31-50  
      Oh Sip Sah Bo  1 – 10 Ji Pan Ji