Dojang Chung Shin Viert 30 Jaar van Martial Arts Excellence met Gedenkwaardige Kerstraining

Geschatte leestijd:3 min., 49 sec.

Bergschenhoek – Op een sfeervolle zaterdag, te midden van de feestelijke ambiance van het Berghonk, markeerde Dojang Chung Shin, een bastion van Tang Soo Do in Nederland, haar 30-jarige jubileum met een bijzondere kersttraining. Onder leiding van Master Sjef Lamens, de grondlegger van Chung Shin, kwamen meer dan 50 leden samen om niet alleen de feestdagen, maar ook drie decennia van martial arts en gemeenschapsgeest te vieren.

De dag begon met een gezamenlijke warming-up onder leiding van Master Richard, gevolgd door een ceremoniële groet bij de binnenkomst van Master Sjef. De leden werden ingedeeld in groepen om verschillende aspecten van Tang Soo Do te beoefenen, van traptechnieken onder leiding van Master Cheyenne en Noa (3de dan) tot zelfverdedigingstechnieken met Master Sjoerd. Bijzondere aandacht ging uit naar de oefeningen met de Dan-gum (mes) onder leiding van Guido (3de dan) en Jang-gum (zwaard) en Hu-bong door Master Remy, wat de rijke traditie en vaardigheden van de sport onderstreepte.

Enkele hoogtepunten uit de Reis van Master Sjef Lamens

  • 1980: Na zijn diensttijd in het leger, volgde Sjef Lamens zijn leraar van Taekwondo naar Tang Soo Do, een beslissing die zijn leven zou vormgeven.
  • 1989: Master Lamens begon met lesgeven in Wateringen, een fundament leggend voor zijn toekomstige dojang.
  • 1993: Oprichting van Dojang Chung Shin in zijn geboortedorp Bergschenhoek, een droom die werkelijkheid werd.
  • 2007: Een bijzonder moment toen Cheyenne Lamens, de dochter van Master Lamens, de jongste zwarte banddrager in Tang Soo Do in Nederland werd.
  • 2013: De opening van een eigen locatie in Bergschenhoek, een mijlpaal voor Chung Shin.
  • 2018: Het 25-jarig jubileum van Chung Shin werd gevierd, waarbij Master Lamens werd verrast met de zesde dan in Tang Soo Do.

Het hoogtepunt van de dag was de feestelijke viering van het 30-jarig bestaan van de dojang. Leerlingen presenteerden Master Sjef en zijn vrouw Master Anita met hartverwarmende geschenken, waaronder een grote bos bloemen en een mand vol cadeaus. Master Richard onthulde een gedenkplaquette met lovende woorden voor Master Lamens, erkennend zijn toewijding, passie en invloed als leraar en mentor.

Master Lamens nam vervolgens het woord, benadrukkend het belang van doorzettingsvermogen en gemeenschapszin in Tang Soo Do. Hij dankte de aanwezigen, waaronder de ouders van jonge leerlingen, voor hun continue steun en betrokkenheid. Zijn inspirerende woorden over het belang van volharding in de training en in het leven weergalmden door de zaal.

Een Inspirerende Jeugdanekdote van Master Sjef Lamens

Tijdens de viering deelde Master Sjef Lamens een persoonlijke anekdote uit zijn kindertijd, die niet alleen verhelderend was, maar ook de kernwaarden van Tang Soo Do weerspiegelde. Als kind had hij een klasgenootje dat aan turnen deed, en vol bewondering besloot hij dit ook te proberen. Echter, na enkele lessen ontdekte hij dat turnen – met uitdagingen zoals het ‘vogelnestje’ – niet helemaal zijn ding was. Hij wilde ermee stoppen, maar zijn vader gaf hem een levensles die hij nooit zou vergeten.

Zijn vader, begrijpend maar vastberaden, drukte hem op het hart dat opgeven geen optie was. “Je hebt je opgegeven, nu ga je het jaar ook volmaken,” zei hij. Deze woorden hadden een diepe impact op de jonge Sjef. Het leerde hem het belang van toewijding en doorzettingsvermogen, zelfs als de weg moeilijk of oninteressant leek.

Deze les uit zijn jeugd paste Master Lamens toe in zijn eigen training en later in het lesgeven in Tang Soo Do. Hij benadrukte dat de reis naar de zwarte band vol obstakels is. “Er zullen altijd redenen zijn om af te haken, maar het is essentieel om gestimuleerd te worden en je pad te volbrengen,” sprak hij tijdens de viering. Zijn verhaal diende als een krachtige herinnering aan de aanwezigen, vooral aan de jongere leden, dat doorzettingsvermogen en toewijding cruciale elementen zijn in zowel martial arts als in het leven.

Na de ceremonie werd de training hervat, waarbij alle groepen de kans kregen om alle onderdelen te ervaren. Een speels balonnenspel zorgde voor een luchtige noot, waarbij teams streden om zoveel mogelijk ballonnen te veroveren en te vernietigen. De dag sloot af met het gezamenlijk uitvoeren van hyungs (loopvormen) op het ritme van de Koreaanse drum, bespeeld door Master Sjef zelf.

De viering werd voortgezet in het Chinese restaurant “New Green Garden”, waar een feestelijk buffet klaarstond. Twee als kerstmannen verklede muzikanten brachten sfeer met hun vertolking van evergreens.

Terugblikkend op deze gedenkwaardige dag viert Dojang Chung Shin niet alleen het verleden, maar kijkt ook vol vertrouwen naar de toekomst. Met een rijke geschiedenis en een levendige gemeenschap, staat Chung Shin klaar om nog vele jaren van Tang Soo Do te beleven. Tang Soo!

Geen reacties op "Dojang Chung Shin Viert 30 Jaar van Martial Arts Excellence met Gedenkwaardige Kerstraining"